Hello visitor
logo
logo
logo
logo
logo
31.07.2018

Τι είναι η διττανθρακική σόδα και ποια τα οφέλη της

previous / next

Τι είναι η διττανθρακική σόδα

Το διττανθρακικό νάτριο, γνωστό σε όλους ως μαγειρική σόδα (baking soda), είναι ένα άλας που αποτελείται από ιόντα νατρίου και διττανθρακικά ιόντα. Έχει λευκή κρυσταλλική μορφή, ελαφρώς αλμυρη, αλκαλική γεύση και υψηλή διαλυτότητα στο  νερό. Έκτος από τη φυσική της προέλευση, παράγεται και τεχνητά. Η χρήση της ανάγεται ήδη από την 4η-3η χιλιετία π.Χ., κατά την οποία οι αρχαίοι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη για τη βαφή των ιερογλυφικών τους. Έκτοτε έγιναν γνωστές οι θαυματουργές της ιδιότητες και δεν έπαψε ποτέ να χρησιμοποιείται στην ιστορία του ανθρώπου. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα προϊόν που έχει εισχωρήσει σε κάθε σπίτι, κατά πόσον όμως γνωρίζουμε τη δράση του;  

    

Τα οφέλη της διττανθρακικής σόδας

Η διττανθρακική σόδα αποτελεί ένα θησαυρό που μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους καθιστώντας τη ζωή σας πιο εύκολη, από τις καθημερινές μαγειρικές σας συνήθειες εώς την καθαριότητα και την υγιεινή κάθε σπιτιού. Όμως, το πιο σημαντικό είναι πως αποτελεί ιδανική λύση για να αναβαθμίσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, καθώς:

 

1. Είναι ένα φυσικό αντιόξινο

Ένα από τα οφέλη της διττανθρακικής σόδας είναι πως είναι παράγοντας εξουδετέρωσης των οξέων. Η παλινδρόμηση οξέος είναι μια κοινή κατάσταση όπου τα στομαχικά υγρά ρέουν από το στομάχι πίσω στον οισοφάγο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο σας και να προκαλέσει μια αίσθηση καψίματος που μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε μεταξύ της κοιλιάς και του λαιμού. Το διττανθρακικό νάτριο εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου και ανακουφίζει από τα πολλά συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το στομάχι.


2. Είναι φυσικός παράγοντας αλκαλοποίησης & αντιμετωπίζει αρθρίτιδα και άλλες χρόνιες παθήσεις

Αυτή η μη τοξική ουσία χρησιμοποιείται για να μειώσει την επίδραση του οξέος και της φλεγμονής στο σώμα. Είναι μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την εξισορρόπηση του pH στο σώμα και τη βελτίωση της συνολικής υγείας. Η περίσσεια οξέος στο σώμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, της αρθρίτιδας, καθώς και άλλων ασθενειών. Ακόμη, τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στα ούρα, το αίμα και τους ιστούς, προκαλούν πόνο και χρόνιες παθήσεις όπως αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα. Η διττανθρακική σόδα βοηθάει στην εξουδετέρωση του περιττού οξέος και χρησιμοποιείται ως αποτελεσματική θεραπεία..


3. Βοηθά στην ανακούφιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Η διττανθρακική σόδα και το νερό είναι γνωστό ότι λειτουργούν ως προστατευτικό φράγμα κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό το γεγονός οφείλεται στην ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα οξέων στα ούρα. H ουρολοίμωξη, μια πολύ κοινή πάθηση που αναπτύσσεται συχνότερα στις γυναίκες, μπορεί να προληφθεί αν λαμβάνετε διττανθρακική σόδα αραιωμένη σε νερό.


4. Βοηθά σημαντικά στην άσκηση

Το γαλακτικό οξύ που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας ή των αυστηρών ασκήσεων έχει την τάση να συσσωρεύεται στους μυς και τις αρθρώσεις, δημιουργώντας δυσκαμψία και μυϊκή κόπωση. Για να αποφευχθεί αυτό να επηρεάσει τη σωματική σας απόδοση, τοποθετήστε διττανθρακική σόδα αραιωμένη σε νερό, ώστε να σας βοηθήσει στον έλεγχο αυτής της κατάστασης.


5. Ενισχύει τη λειτουργία των νεφρών

Ως αλκαλική ουσία, η διττανθρακική σόδα μειώνει τα επίπεδα οξέος στο σώμα και συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων του pH. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας (JASN), ο ρυθμός πτώσης της λειτουργίας των νεφρών στους ασθενείς που λάμβαναν διττανθρακική σόδα μειώθηκε σημαντικά πιο αργά - περίπου δύο τρίτα- σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν διττανθρακική σόδα.

 

Αν θέλετε να την εντάξετε στην διατροφή σας μπορείτε να την προμηθευτείτε είτε από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, είτε από το φυσικό μας κατάστημα στην διεύθυνση 25ης Μαρτίου 66, Θεσσαλονίκη.

This site uses cookies to give you the best possible user experience.

Accept+Close