Hello visitor
11.01.2019

Ρίγανη: Τι είναι και ποιες οι οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου της

previous / next

Τι είναι η Ρίγανη

Η Ρίγανη, ή όπως ονομάζεται επιστημονικά Ορίγανον το κοινόν (Origanum vulgare), είναι αρωματικό, πολυετές, ποώδες και θαμνώδες φυτό που το βρίσκουμε στη Μεσόγειο και την Κεντρική Ασία. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 80 εκ. σε ύψος και είναι εύκολο να καλλιεργηθεί ακόμη και σε δύσκολα, πετρώδη εδάφη. Τα άνθη του έχουν ένα άσπρο - μωβ χρώμα και έχει φύλλα αντίθετα μήκους 1-4 εκ. Η περίοδος ανθοφορίας του διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά γενικά είναι περίπου από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Η συλλογή της ρίγανης γίνεται στη διάρκεια της περιόδου της ανθοφορίας, κόβοντας τα ανθισμένα κλωνάρια περίπου σε μήκος 30 εκ. Στην συνέχεια δένονται σε ματσάκια και κρεμιούνται ανάποδα για να αποξηρανθούν και έπειτα τρίβονται για να φτάσει η ρίγανη στην τελική της μορφή.

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της ρίγανης που συναντάμε στην Ιστορία είναι από τους Ασσύριους το 3.000 π.Χ., οι οποίοι μάλιστα γνώριζαν και για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Το ίδιο γνώριζαν και οι αρχαίοι Έλληνες, αφού έχουμε αναφορές πως ο Διοσκουρίδης τη συνιστούσε ως αφέψημα σε άτομα που παρουσίαζαν έλλειψη όρεξης, αφού καταπολεμούσε τους σπασμούς της κοιλιάς.

Σήμερα, στην Ελλάδα και σε όλες τις μεσογειακές χώρες, γνωρίζουμε καλά τη ρίγανη ως ένα από τα βασικά μας καρυκεύματα καθώς μας αρέσει να αρωματίζουμε τις σαλάτες αλλά και τα μαγειρευτά φαγητά με αυτή. Μάλιστα η ελληνική ρίγανη θεωρείται από τις καλύτερες διεθνώς.

Εκτός από το να δίνει νοστιμιά και αρώματα στα φαγητά μας, η ρίγανη έχει και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Μπορούμε να την καταναλώσουμε σε διαφορετικές μορφές, όπως σε αφέψημα, έγχυμα ή ακόμη και το έλαιο που παράγεται από αυτή. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνες Ε και Κ.

 

Το Αιθέριο έλαιο Ρίγανη και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το αιθέριο έλαιο Ρίγανη παράγεται από τα φύλλα του φυτού Origanum vulgare με τη μέθοδο της απόσταξης με ατμό. Είναι γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στην υγεία μας. Η πιο διαδεδομένη χρήση του είναι κατά των πόνων στο στομάχι. Επίσης περιέχει αλκοόλες και ως αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό αντισηπτικό. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα με μειωμένο βάρος καθώς αυξάνει την όρεξη. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην αντιμετώπιση περιπτώσεων μυκητιάσεων.

Πιο αναλυτικά το αιθέριο έλαιο Ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στις παρακάτω περιπτώσεις:

 

  • Αντιμετώπιση μυκήτων στα πόδια: ρίχνοντας μερικές σταγόνες ελαίου σε μία λεκάνη με νερό και αφήνοντας τα πόδια σας μέσα για λίγα λεπτά ή ακόμη και εφαρμογή του ελαίου τοπικά στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της οξύτητας του στομάχου μειώνοντας τα στομαχικά υγρά αλλά και να μειώσει το φούσκωμα. Βοηθά, όμως και ολόκληρο το πεπτικό σύστημα καθώς καταπραΰνει το στομάχι, τη σπλήνα και το συκώτι.
  • Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
  • Επίσης, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπως στη βρογχίτιδα αλλά και το άσθμα καθώς βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων.
  • Για την αντιμετώπιση του άσθματος, της βρογχίτιδας ή του κρυολογήματος προσθέστε 6-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο στην ειδική κεραμική συσκευή. Εναλλακτικά προσθέστε 6-8 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ζεστό νερό και χαλαρώστε στο μπάνιο για 10 λεπτά.
  • Στις γυναίκες βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου.

 

Το αιθέριο έλαιο ρίγανη δε θα πρέπει να καταναλώνεται αδιάλυτο. Μπορεί να διαλυθεί σε κάποιο άλλο έλαιο (όπως το ελαιόλαδο) ή σε νερό για να είναι ασφαλές. Επίσης οι γυναίκες είναι καλό να το αποφεύγουν στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Αιθέριο Έλαιο Ρίγανη, καλέστε μας στο 2310 311 528 ή επισκεφθείτε μας στο φυσικό μας κατάστημα, 25ης Μαρτίου 66 στην Θεσσαλονίκη.

This site uses cookies to give you the best possible user experience.

Accept+Close