
Τι είναι η οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι μία διαταραχή στην οποία τα οστά γίνονται λεπτότερα, χάνουν την πυκνότητα και τη δύναμή τους. Τα άτομα με οστεοπόρωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θραύσης των οστών. Τα πιο συνηθισμένα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση εμφανίζονται στο ισχίο, την σπονδυλική στήλη και τον καρπό.
Με το πρόβλημα της οστεοπόρωσης ζει μία ολοένα αυξανόμενη μερίδα του πληθυσμού. Σύμφωνα με το International Osteoporosis Foundation, η οστεοπόρωση ευθύνεται ετησίως για 8.900.000 κατάγματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η οστεοπόρωση συνήθως εμφανίζεται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αλλά και γενικότερα σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Όμως, η διαδικασία για την πρόληψη της πρέπει να ξεκινά νωρίτερα.
5 τρόποι για να ενισχύσετε τα οστά σας
Από νεαρή ηλικία υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ώστε να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της οστεοπόρωσης μετέπειτα στη ζωή μας. Συγκεκριμένα, οι 2 πρώτες δεκαετίες στη ζωή ενός ανθρώπου είναι καθοριστικές, αφού τότε είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τα κόκαλά μας με ασβέστιο και βιταμίνη D. Εάν είστε πάνω από 20 ετών, δε χρειάζεται να αποθαρρύνεστε, αφού ποτέ δεν είναι αργά να λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα κατά της οστεοπόρωσης.
Παρακάτω παρατίθενται 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:
1. Προσέξτε τη διατροφή σας
Καταναλώστε τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μία καλή λύση, όπως και τα εσπεριδοειδή φρουτα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα σιτηρά είναι τροφές που περιέχουν μαγνήσιο και φώσφορο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.
2. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Αυτό είναι μεγαλύτερης σημασίας ιδιαίτερα στις γυναίκες. Στις λιποβαρείς γυναίκες - είτε λόγω μη επαρκούς διατροφής είτε λόγω υπερβολικής άσκησης - σταματάει η έμμηνος ρύση τους με αποτέλεσμα την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων και την παύση της ενίσχυσης και της ανάπτυξης των οστών.
3. Αποφύγετε το κάπνισμα και το ποτό
Το ποτό και το κάπνισμα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την πυκνότητα της μάζας των οστών.
4. Εντάξτε συγκεκριμένες ασκήσεις στο πρόγραμμα της γυμναστικής σας
Ειδικότερα, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, προστατεύουν τα κόκαλα. Ενδεικτικά, Αυτές μπορεί να είναι απλό περπάτημα, κάποιο είδος χορού ή αερόβια άσκηση.
5.Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πόσο επιρρεπείς είστε σε παθήσεις των οστών
Κάποιες παθήσεις, όπως η κοιλιοκάκη, ή κάποια φάρμακα , όπως τα στεροειδή, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για εμφάνιση οστεοπόρωσης. Έτσι είναι υψίστης σημασίας να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εγκαίρως, ώστε να αναπτύξει μία στρατηγική πρόληψης λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτές τις ειδικές περιπτώσεις.
Ας μην ξεχνάμε πως τα κόκκαλα μας απαιτούν φροντίδα για να παραμείνουν υγιή, ώστε να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής μας κατά το πέρασμα του χρόνου.
Αν βιώνετε το πρόβλημα της οστεοπόρωσης, μπορείτε να μας καλέσετε στο 2310 311 528, ώστε σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό να διερευνήσουμε την λύση που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής σας.