Hello visitor
logo
logo
logo
logo
logo
23.06.2018

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την Ομοιοπαθητική και πως μπορεί να σας ωφελήσει

previous / next

Τι είναι η Ομοιοπαθητική και πως ξεκίνησε

Ο όρος “ομοιοπαθητική” ξεκίνησε από τον ιδρυτή της, Samuel Hahnemann, ο οποίος επέλεξε να συνδυάσει τις ελληνικές λέξεις “όμοια+πάθηση”, βασιζόμενος στην εξής αρχή: εάν μια ουσία μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια, τότε η λήψη μιας μικρής ποσότητας αυτής της ουσίας, μπορεί να βοηθήσει στην ίαση της ασθένειας.

Ο Hehnemann μεγάλωσε στην Γερμανία πριν από 250 χρόνια, σε μια φάση που η κοινωνία είχε αρχίσει να αναθεωρεί τις παλιές και παραδοσιακές κοσμοθεωρίες της εποχής, και ένας μεγάλος αριθμός αυτών (πολλές από τις οποίες σήμερα θα χαρακτηρίζονταν προκαταλήψεις) άρχισαν να υποβάλλονται σε μια αυστηρή διαδικασία επιστημονικού ελέγχου και επιβεβαίωσης. Αυτή η νέα επιστημονική διαδικασία επηρέασε καθοριστικά τον τρόπο σκέψης του, ωθώντας τον να προσεγγίσει την προσπάθεια θεραπείας πολλών ασθενειών με έναν εξίσου νέο τρόπο.

Μέσα από αυτές τις αρχές και την προσπάθεια αναδείχθηκε ο σημερινός ορισμός της, ο οποίος εκφράζει ότι: “η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει κάθε άτομο ως μοναδικό οργανισμό, με στόχο την τόνωση της ιδίας θεραπευτικής ικανότητας του.

Η Ομοιοπαθητική βασίζεται στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι προγραμματισμένος να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει εξαρχής για να αντιμετωπίσει μια ασθένεια, και ότι τα συμπτώματα μιας πάθησης είναι το αισθητό αποτέλεσμα των ενεργειών που λαμβάνουν χώρα εντός του σώματος για την αντιμετώπισή της. Αυτή η αυτόματη θεραπευτική ανταπόκριση του οργανισμού μας είναι υπαρκτή σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και λέγεται “ζωτική ανταπόκριση”.

Η λογική ενός ομοιοπαθητικού φαρμάκου (όμοια πάθηση) λειτουργεί ως κινητήριο ερέθισμα για τον οργανισμό ώστε να ξεκινήσει αυτή την αυτόματη ζωτική ανταπόκριση και να ξεκινήσει την προσπάθεια ίασης μιας πάθησης. Με την ίδια λογική λειτουργούν πολλές επίσης από τις συμβατικές ιατρικές μεθόδους όπως ο εμβολιασμός, η ανοσοθεραπεία και πολλές θεραπείες κατά των αλλεργιών.

Όμως, επειδή όπως αναφέραμε κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και αντιδρά σε παθήσεις και ασθένειες με τον δικό του μοναδικό τρόπο, είναι κρίσιμης σημασίας να έχει προηγηθεί μια ολοκληρωμένη εξέταση και διάγνωση από τον θεράποντα ιατρό, καθώς και να οριστεί μια εξατομικευμένη θεραπευτική λύση για τον θεραπευόμενο. Κατόπιν, πρέπει η εκτέλεση της απαιτούμενης ομοιοπαθητικής συνταγής να γίνει σωστά από τον φαρμακοποιό και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει αποδώσει ο θεράποντας ιατρός.

Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), αναγνωρίζει την πρακτική της Ομοιοπαθητικής, ως τη δεύτερη μεγαλύτερη θεραπευτική πρακτική στον κόσμο. Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους του κόσμου επωφελούνται από αυτή και ο αριθμός συνεχίζει να μεγαλώνει συνεχώς.

 

Τι σας προσφέρει η ομοιοπαθητική και πως μπορείτε να επωφεληθείτε

Κατόπιν εκατοντάδων κλινικών ερευνών τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο γνωστά και μας επιβεβαιώνουν για τα εξής:

 1. Η ομοιοπαθητική θεραπεία έχει ως σκοπό να ενεργοποιήσει και να υποβοηθήσει τις θεραπευτικές δυνάμεις του ίδιου σας του οργανισμού με σκοπό να επιφέρει καλύτερη ποιότητα υγείας και ευεξίας.
 2. Η πρακτική της ομοιοπαθητικής σας αντιμετωπίζει ως μοναδικό οργανισμό, προσφέροντας μια εναλλακτική και προσωποποιημένη θεραπευτική λύση για την αντιμετώπιση της πάθησής σας
 3. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι εξαιρετικά ασφαλή στη χρήση, ακόμη και σε πολύ μικρά παιδιά, καθώς και κατοικίδια ζώα. Δεν παρουσιάζουν παρενέργειες και διατηρούν έναν ήπιο χαρακτήρα, προσφέροντας ταυτόχρονα αποτελεσματική δράση.
 4. Επίσης, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ακόμα πιο εναρμονισμένα με την φύση και το περιβάλλον, καθώς παράγονται από φυσικές ουσίες, δεν ελέγχονται σε ζώα και δεν προκαλούν οποιαδήποτε μόλυνση στο περιβάλλον.

.

Σε ποιούς απευθύνεται η ομοιοπαθητική

Παρότι ο καταλληλότερος για να σας καθοδηγήσει είναι μόνο ο θεράποντας ομοιοπαθητικός ιατρός σας, μπορούμε να αναφέρουμε ορισμένα δημοφιλή παραδείγματα παθήσεων, που έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με την εφαρμογή ομοιοπαθητικών θεραπευτικών λύσεων και φαρμάκων:

 • Εποχιακή γρίπη
 • Αλλεργίες & άσθμα
 • Εποχική αλλεργική ρινίτιδα & Ιγμορίτιδα
 • Ινομυαλγία
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματικές ασθένειες
 • Βρογχίτιδα και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
 • Αδράνεια του εντέρου μετά από χειρουργική επέμβαση (μετεγχειρητικός ειλεός)
 • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
 • Παιδική διάρροια
 • Μολύνσεις στα αυτιά (οξεία μέση ωτίτιδα)
 • Χρόνια κόπωση

(για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τις πηγές στο τέλος του άρθρου)

 

Πως μπορείτε να ξεκινήσετε την ομοιοπαθητική θεραπεία σας για να εξασφαλίσετε το καλύτερο αποτέλεσμα

Για να μπορέσετε να αποκτήσετε ακόμα καλύτερη εικόνα για τις δυνατότητες που σας δίνει η Ομοιοπαθητική και τα αντίστοιχα ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορούν να σας ωφελήσουν, θα πρέπει να σιγουρευτείτε για τα εξής:

 1. Πρώτα πραγματοποιήστε μια επίσκεψη σε έναν ιατρό ομοιοπαθητικής ώστε να κάνετε μια ολοκληρωμένη διάγνωση και να αναφέρετε όλα τα συμπτώματα της ή των παθήσεών σας. Κατόπιν, ο θεράποντας ιατρός θα μπορέσει να σας προτείνει μια προσωποποιημένη ομοιοπαθητική θεραπεία, συμπεριλαμβάνοντας τα ανάλογα ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρειάζεστε.
 2. Βεβαιωθείτε ότι το φαρμακείο από το οποίο θα προμηθευτείτε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που σας έχει προτείνει ο θεράποντας ιατρός σας, είναι ακολουθεί πιστά όλες τις προδιαγραφές που επιβάλλει η γερμανική ομοιοπαθητική φαρμακοποιία. Ιδιαίτερα στη περίπτωση που η θεραπεία απαιτεί επιπλέον εξατομίκευση της ομοιοπαθητικής θεραπείας, το εργαστήριο του φαρμακείου πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες εργαστηριακές υποδομές και τεχνογνωσία ώστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που θα παρασκευαστούν να διατηρούν την δραστικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
 3. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και του φαρμακοποιού σας και προσπαθήστε να μην αποκλίνετε από την συχνότητα και τον τρόπο λήψης που σας έχει προταθεί. Ταυτόχρονα, κατα την διάρκεια της εφαρμογής της θεραπείας θα πρέπει να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να τονωθεί και να αποβάλλετε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την προσπάθεια ίασης (π.χ. αϋπνίες, άγχος, κάπνισμα, αλκοόλ, κτλ.)   

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ομοιοπαθητική ή για τα πιστοποιημένα ομοιοπαθητικά φάρμακα θα χαρούμε να απαντήσουμε όποιες ερωτήσεις έχετε και να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε με τον καλύτερο τρόπο.

Επικοινωνήστε στο info@farmakiotisfisis.gr ή στο 2310 311 528 – και αν βρίσκεστε στην Θεσσαλονίκη θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε από κοντά, στο Φαρμακείο της Φύσης στην οδό 25ης Μαρτίου 66.

Bibliography

1. See Mathie R. The research evidence base for homeopathy. British Homeopathic Association.
summation

2. See, BMJ Clinical Evidence web-site. Online document at: http://clinicalevidence.bmj.com/ceweb/about/knowledge.jsp.

3. Leigh E. A safer place for patients: Learning to improve patient safety. 51st report of session 2005-06 report, together with formal minutes, oral, and written evidence. House of Commons papers 831 2005-06, TSO (The Stationery Office). July 6, 2006.

4. See, http://www.health-care-reform.net/causedeath.htm.

5. Kirby BJ. Safety of homeopathic products. J Royal Soc Med 2002; 95: 221-222.

6. Markman M, Safety Issues in Using Complementary and Alternative Medicine JCO 2002; 20: 39-41.

7. D.S. Spence, E.A. Thompson, S.J. Barron. Homeopathic treatment for chronic disease: a 6-year,
university-hospital outpatient observational study. J Altern Comp Med 2005; 11: 793-798.

This site uses cookies to give you the best possible user experience.

Accept+Close