Hello visitor
logo
logo
logo
logo
logo
06.05.2019

Λιβάνι: Τι είναι και ποιες οι ευεργετικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου του

previous / next

Τι είναι το Λιβάνι

Το Λιβάνι είναι η ρητίνη (ρετσίνι) που συλλέγεται από το δέντρο Boswellia serrata, το οποίο είναι ένα μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους διακλαδισμένο δέντρο της οικογένειας Burseraceae, του γένους Boswellia. Αναπτύσσεται σε ξηρές ορεινές περιοχές της Ινδίας, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και απαριθμεί 25 είδη στο γένος του.

Από τα αρχαία χρόνια, τα είδη που θεωρείται ότι παράγουν το αυθεντικό λιβάνι είναι το Boswellia sacra, το Boswellia carterii, το Boswellia frereana και το Boswellia serrata. Το Boswellia serrata ονομάζεται και Ινδικό λιβάνι, ή στα Ινδικά ‘dhup’,‘salai’,‘salai guggul’ και φύεται στα κεντρικά και στα βόρεια μέρη της Ανατολικής Ινδίας.

Η ρητίνη του δέντρου συλλέγεται κάνοντας μια τομή στον κορμό του δέντρου και αποθηκεύεται σε ένα καλάθι μπαμπού ειδικά κατασκευασμένο γι’ αυτό τον σκοπό. Η ημιστερεή ρητίνη που συλλέχθηκε παραμένει στο καλάθι μπαμπού για περίπου ένα μήνα, κατά τον οποίο αποστραγγίζεται το ρευστό μέρος γνωστό και ως ‘ras’. Το ημιστερεό μέρος που απομένει σκληραίνει σιγά σιγά με το πέρασμα του χρόνου και σχηματίζει άμορφα, αρωματικά κομμάτια που έχουν σχήμα δακρύων. Τα κομμάτια αυτά στη συνέχεια σπάζονται με ένα ξύλινο σφυρί και κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας αφαιρούνται, με το χέρι, όλες οι ακαθαρσίες, όπως είναι τα υπολείμματα φλοιού. Ανάλογα με τη γεύση, το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος του Λιβανιού βαθμολογείται και κατατάσσεται σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες ποιότητας.

Η φρέσκια ρητίνη που αποκομίζεται από το δέντρο είναι ζεστή με ευχάριστη και ελαφρώς πικρή γεύση. Αυτό ήταν το λιβάνι των αρχαίων Αιγυπτίων, των Ελλήνων και των Ρωμαίων που το χρησιμοποιούσαν ως πολύτιμο θυμίαμα, απολυμαντικό καπνογόνο καθώς και αρωματικό πολλαπλών χρήσεων. Χρησιμοποιείται γενικά για την παρασκευή σκόνης θυμιάματος και αρωματικών ράβδων.

Το Boswellia serrata είναι ένα από τα αρχαιότερα και πολυτιμότερα βότανα της Αγιουβέρδα. Το "Gajabhakshya", ένα σανσκριτικό όνομα που χρησιμοποιείται μερικές φορές για το Boswellia serrata, δείχνει ότι οι ελέφαντες απολάμβαναν αυτό το φυτό ως μέρος της διατροφής τους. Τρία φημισμένα αρχαία κείμενα αποτελούν τους πυλώνες της κλασικής Αγιουβέρδα, η οποία έχει τις ρίζες της στην Ινδία: το Charaka Charma Samhita (700 π.Χ.), το πρώτο θεμελιώδες ιατρικό κείμενο, το Astanga Samgraha και το Astanga Hridaya (130-200 μ.Χ.), που γράφτηκαν από τον Vagbhata τον πρεσβύτερο και τον Vagbhata τον νεότερο, αναφέρουν τη χρήση του Λιβανιού στην Αγιουβερδική ιατρική.

Οι δύο πρώτοι πυλώνες της Αγιουρβέδα περιγράφουν την αντιρευματική (αντιαρθρητική) δραστηριότητα του λιβανιού. Εκτός από την ευεργετική χρήση του για την αρθρίτιδα, το λιβάνι αναφέρεται επίσης στα παραδοσιακά κείμενα της Αγιουρβέδα και του Unani ως αποτελεσματικό φάρμακο για διάρροια, δυσεντερία, λειχήνα, πυρετό, δερματικές παθήσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, βρογχίτιδα, άσθμα, βήχα, κολπικές εκκρίσεις, απώλεια μαλλιών, ίκτερο, αιμορροΐδες, συμφιλικές παθήσεις, ακανόνιστη εμμηνόρροια και διέγερση του ήπατος. Είναι επίσης εφιδρωτικό, στυπτικό, διουρητικό και δρα τόσο ως εσωτερικός όσο και ως εξωτερικός διεγερτικός παράγοντας. Η σύγχρονη ιατρική και φαρμακολογία επισημαίνουν έντονα τη χρήση της ως αντιαρθρητικό, αντιφλεγμονώδες, αντιϋπερλιπιδαιμικό , αντι-αθηροσκληρωτικό , αναλγητικό και ηπατοπροστατευτικό.

Το αιθέριο έλαιο Λιβάνι παράγεται από τη ρητίνη του δέντρου του φυτού Boswellia serrata με τη μέθοδο της απόσταξης με ατμό. Το αιθέριο έλαιο Λιβάνι έχει αντισηπτικές, στυπτικές, χαλαρωτικές, αναζωογονητικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν ιδιαίτερα εύχρηστο.

 

Το Αιθέριο έλαιο Λιβάνι και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το αιθέριο έλαιο Λιβάνι συνδυάζεται πολύ καλά με άλλα αιθέρια έλαια όπως το πορτοκάλι, το σάνδαλο ή τη λεβάντα για να το προσθέσετε στην ειδική κεραμική συσκευή ή το μπάνιο σας και να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας.

Μπορείτε να το αναμείξετε με το έλαιο βάση της επιλογής σας και να κάνετε μασάζ σε όλο σας το σώμα. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τις αντιγηραντικές ιδιότητές του φτιάχνοντας την δική σας κρέμα ή προσθέτοντας μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο Λιβάνι στο λάδι προσώπου σας.

Το Αιθέριο έλαιο Λιβάνι έχει πολλαπλές ιδιότητες και ποικίλα οφέλη. Πιο αναλυτικά:

 

  • Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα εώς τις μέρες μας σε θρησκευτικές τελετές και συμβάντα.

  • Προσφέρει πνευματική και ηθική εξίσωση και τονώνει τη συγκέντρωση.

  • Είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε περίπτωση αυτοσυγκέντρωσης και διαλογισμού.

  • Προωθεί την εσωτερική ηρεμία και γαλήνη.

  • Το διαπεραστικό άρωμά του παρέχει μία αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας στο χώρο.

  • Συντελεί στη θεραπεία της αναπνευστικής καταρροής, της συμφόρησης και του άσθματος.

  • Ανακουφίζει από τον επίμονο βήχα.

  • Η στυπτική και αντισηπτική του δράση το καθιστά τον καταλληλότερο σύμμαχο για διαταραχές ή προβλήματα της μήτρας.

  • Συμβάλλει στην ορμονική εξισορρόπηση.

  • Είναι ιδανική λύση για το ώριμο, ζαρωμένο δέρμα, καθώς έχει ισχυρές αντιγηραντικές και αντιρυτιδικές ιδιότητες.


 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Αιθέριο έλαιο Λιβάνι, καλέστε μας στο 2310 311 528 ή επισκεφθείτε μας στο φυσικό μας κατάστημα, 25ης Μαρτίου 66 στην Θεσσαλονίκη.

This site uses cookies to give you the best possible user experience.

Accept+Close