Hello visitor
26.01.2019

Κάνναβη: Τι είναι και ποιες οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου της

previous / next

Τι είναι η Κάνναβη

Η Κάνναβη η ήμερη (Cannabis sativa) είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό της οικογένειας των Κανναβοειδών (Cannabaceae) του γένους των Κνιδωδών. Είναι το μοναδικό φυτό του γένους και συναντάνται σε περισσότερες από εκατό παραλλαγές οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς ορισμένα δραστικά στοιχεία. Τα άνθη του φυτού είναι μονογενή και τα φυτά είναι είτε γένους θηλυκού, είτε αρσενικού. Τα φυτά γένους αρσενικού είναι συνήθως ψηλότερα και λιγότερο εύρωστα από τα θηλυκά. Η Κάνναβη είναι φυτό με ανθοφορία σύντομης διάρκειας και τα άνθη του θηλυκού φυτού παράγουν εκατοντάδες σπόρους. Η Κάνναβη προέρχεται από την κεντρική Ασία αλλά έχει καλλιεργηθεί σε περιοχές από τον Ισημερινό μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο.

Η εκμετάλλευσή της από τον άνθρωπο άρχισε πριν από 6000 χρόνια και ενδέχεται να είναι ένα από τα παλαιότερα άβρωτα φυτά. Για πολλά χρόνια οι ίνες των στελεχών της Κάνναβης χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή σχοινιών, υφασμάτων και χαρτιού. Οι σπόροι Κάνναβης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια και τα κανναβοειδή που εμπεριέχονται στο φυτό χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς, πνευματικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα η Κάνναβη μαζί με τον Λιναρόσπορο ήταν οι δύο κύριοι παροχείς ίνας σε Ρωσία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Με την άνοδο της καλλιέργειας του βαμβακιού και των συνθετικών ινών για την παραγωγή υφασμάτων, καθώς και την χρήση του ξύλου για την παρασκευή χαρτιού η καλλιέργεια της Κάνναβης παρουσίασε πτώση. Παρόλα αυτά, λόγω του αρνητικού αντίκτυπου που είχε στο περιβάλλον η αποψίλωση όπως και η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων για την συντήρηση των φυτών του βαμβακιού, η καλλιέργεια Κάνναβης έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια άνοδο.

Το έλαιο της Κάνναβης χρησιμοποιείται στην μαγειρική, σε λαμτήρες, βερνίκια και βαφές και οι σπόροι του φυτού αποτελούν μια πολύ θρεπτική τροφή για κατοικίδια πτηνά. Στην Ινδία, η Κάνναβη χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά ως παραισθησιογόνο, υπνωτικό, ηρεμιστικό, αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες. Η Κάνναβη, γενικότερα, έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπευτική λύση για άτομα με ψυχικές ασθένειες με σκοπό να μειωθεί το άγχος τους.

Από τους σπόρους των ανθέων της Κάνναβης παράγεται, μέσω της διαδικασίας της ψυχρής έκθλιψης, το φυτικό έλαιο Κάνναβη. Το φυτικό έλαιο Κάνναβη έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις, ενυδατικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

 

Το Φυτικό έλαιο Κάνναβη και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το Κανναβέλαιο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό έλαιο και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ώστε να επωφεληθείτε από τις εξαιρετικές ιδιότητές του. Στον τομέα της ομορφιάς, η δημοτικότητα του ελαίου της Κάνναβης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς μπορεί να προστεθεί σε καθαριστικά σαπούνια, ενυδατικές κρέμες, σαμπουάν, κρέμες και μάσκες μαλλιών. Χρησιμοποιήστε το έλαιο της Κάνναβης, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια και φυτικά έλαια, για την περιποίηση και ενυδάτωση προσώπου και σώματος.

 

Το Φυτικό έλαιο Κάνναβη έχει ποικίλες ιδιότητες και οφέλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Αναλυτικότερα:

 

  • Είναι βρώσιμο και μπορεί να καταναλωθεί ωμό μαζί με βραστά, φρέσκα λαχανικά ή μούσλι, αλλά αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική.
  • Έχει ενυδατικές, αντιγηραντικές και επουλωτικές ιδιότητες.
  • Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της ξηρής επιδερμίδας.
  • Οι αντιφλεγμονώδεις και αναδομητικές του ιδιότητες το καθιστούν κατάλληλο για την περιποίηση περιοχών του δέρματος που εμφανίζουν προβλήματα όπως ψωρίαση, έκζεμα ή ακμή.
  • Απορροφάται άμεσα από την επιδερμίδα και προσφέρει ενυδάτωση σε βάθος σε πρόσωπο και σώμα.
  • Εφαρμόζεται στα μαλλιά για την ενυδάτωση αλλά και την ενδυνάμωσή τους, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της κερατίνης τους.
  • Απαντάται και σε αντηλιακά προϊόντα, καθώς προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.

 

Το έλαιο της ήμερης Κάνναβης δεν περιέχει ψυχοτρόπες ουσίες και δεν χρησιμοποιείται για ιατρικούς-θεραπευτικούς σκοπούς.

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Φυτικό έλαιο Κάνναβη, καλέστε μας στο 2310 311 528 ή επισκεφθείτε μας στο φυσικό μας κατάστημα, 25ης Μαρτίου 66 στην Θεσσαλονίκη.

This site uses cookies to give you the best possible user experience.

Accept+Close