Hello visitor
logo
logo
logo
logo
logo
22.07.2018

Ηλιακή Ακτινοβολία: Πως να προστατευτείτε και πως να αντιμετωπίσετε τις παρενέργειές της

previous / next

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να καταδικάσει την ηλιακή ακτινοβολία και να σας παροτρύνει να την αποφύγετε. Αντίθετα, σκοπός του είναι να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές, που αντλήθηκαν από έγκυρες πηγές, ώστε να απολαμβάνετε τον ήλιο με την κατάλληλη προστασία.

Πάμε να δούμε τους παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν για την καλύτερη προστασία μας από την ηλιακή ακτινοβολία.

 

προστασια ματιων απο τον ηλιο

Προστασία των ματιών από τον ήλιο

Κίνδυνοι από την έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία

Οι οφθαλμίατροι μας προειδοποιούν ότι η υπερβολική έκθεση στο υπεριώδες φως αυξάνει τους κινδύνους οφθαλμικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και, των οφθαλμικών δυσπλασιών. Δεν είναι μόνο η απευθείας έκθεση που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, αλλά και η αντανάκλαση.

Οι δυσπλασίες στο μάτι, όπως το ‘πτερύγιο’, μπορούν να εμφανιστούν σε περιπτώσεις ανθρώπων που περνούν πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως  σέρφερ, σκιέρ, ψαράδες, αγρότες, κτλ.

Πολλές ασθένειες των ματιών μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να αναπτυχθούν, αλλά κάθε φορά που βρισκόμαστε στον ήλιο χωρίς προστασία, αυξάνουμε τον κίνδυνο για αυτές τις σοβαρές διαταραχές. Τα μωρά και τα παιδιά πρέπει να φορούν καπέλα και γυαλιά ηλίου για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις όποτε βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

 

Συμβουλές προστασίας ματιών από τον ήλιο

  • Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο το καλοκαίρι, γι 'αυτό βεβαιωθείτε ότι φοράτε γυαλιά ηλίου με ειδικά φίλτρα προστασίας από UVA/UVB ακτινοβολία και καπέλα ευρείας γείωσης κάθε φορά που είστε έξω (βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά σας έχουν 99% έως 100% UV απορρόφηση).
  • Μην ξεγελιέστε από τα σύννεφα: οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να περάσουν από ομίχλη και λεπτά σύννεφα.
  • Μην κοιτάτε ποτέ κατευθείαν τον ήλιο. Κοιτάζοντας απευθείας στον ήλιο ανά πάσα στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι βλάβη στον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Μην ξεχνάτε τα παιδιά και τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας. Όλοι βρισκόμαστε σε κίνδυνο, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όμως για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Προστατεύστε τα μάτια τους με καπέλα και γυαλιά ηλίου.

 

προστασια του δερματος απο τον ηλιο

Προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Παρόλο που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πηγή ζωής και έχει αρκετά οφέλη για το δέρμα σας, πρέπει να είστε φειδωλοί απέναντί της λόγω των ακτίνων UV που έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία της επιδερμίδας, αφού επιταχύνουν τη γήρανσή της και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να αποφεύγετε την επαφή με τον ήλιο από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 4 το μεσημέρι, να φοράτε ρούχα που σας προστατεύουν, να φοράτε αντιηλιακό και να το ανανεώνετε συχνά.  Μιας και το αντιηλιακό παίζει κυρίαρχο ρόλο για την προστασία από τον ήλιο, είναι σημαντικό να κάνετε την σωστή επιλογή αντιηλιακού.

 

Συμβουλές επιλογής αντηλιακού για προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Επιλέξτε αντηλιακό με προστασία "ευρέως φάσματος":

Οι αντηλιακές κρέμες με αυτή την ετικέτα προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB. Όλα τα αντιηλιακά προϊόντα προστατεύουν από τις ακτίνες UVB, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία εγκαύματος και δερματικών καρκίνων. Αλλά οι ακτίνες UVA είναι εξίσου σημαντικές καθώς συμβάλλουν επίσης στον καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση. Μόνο τα προϊόντα που περάσουν μια συγκεκριμένη δοκιμή μπορούν να επισημανθούν ως "ευρέως φάσματος". Τα προϊόντα που δεν είναι ευρέως φάσματος πρέπει να φέρουν προειδοποίηση ότι προστατεύουν μόνο από το ηλιακό έγκαυμα, όχι από τον καρκίνο του δέρματος ή τη γήρανση του δέρματος.

Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας έχει δείκτη ηλιοπροστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο:

Ο αριθμός SPF είναι το επίπεδο προστασίας που παρέχει το αντηλιακό έναντι των ακτίνων UVB. Υψηλότεροι αριθμοί SPF σημαίνουν περισσότερη προστασία, αλλά όσο πιο ψηλά πηγαίνετε, τόσο μικρότερη γίνεται η διαφορά. Τα αντιηλιακά SPF 15 φιλτράρουν περίπου το 93% των ακτίνων UVB, ενώ τα αντιηλιακά SPF 30 φιλτράρουν περίπου το 97%, τα αντιηλιακά SPF 50 περίπου 98% και το SPF 100 περίπου το 99%. Δεν υπάρχει αντηλιακό που προστατεύει πλήρως.

Να θυμάστε ότι "ανθεκτικό στο νερό" δεν σημαίνει "αδιάβροχο":

Σύμφωνα με τον οργανισμό American Cancer Society, δεν υπάρχουν αντηλιακά που είναι αδιάβροχα και οι κατασκευαστές δεν επιτρέπεται να ισχυρίζονται ότι είναι. Εάν η εμπρόσθια ετικέτα ενός προϊόντος δηλώνει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό, πρέπει να προσδιοριστεί εάν διαρκεί 40 λεπτά ή 80 λεπτά ενώ κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Για καλύτερα αποτελέσματα, βάλτε ξανά αντιηλιακό τουλάχιστον κάθε 2 ώρες και ακόμα πιο συχνά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.

 

Συμβουλές για την ίαση των εγκαυμάτων του δέρματος

Αν πάλι, παρόλο που προσπαθήσατε να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, κάτι πήγε στραβά και “καήκατε”, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο και να απαλλαγείτε από τον πόνο.

(Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας. Οι παρακάτω συμβουλές έρχονται σε συνδυασμό με την οποιαδήποτε αγωγή θα σας προτείνει ο γιατρός σας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν.)

Κάνετε συχνά δροσερό μπάνιο ή ντους για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου.

Μόλις βγείτε από την μπανιέρα ή το ντους, στεγνώστε με προσοχή την πάσχουσα περιοχή, αφήνοντας λίγο νερό στο δέρμα σας. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα για να βοηθήσετε στη μείωση της ξηρότητας.

Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει αλόη βέρα ή σόγια για να καταπραΰνει το δέρμα που έχει καεί.

Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα άβολα σε μια συγκεκριμένη περιοχή , μπορεί να θέλετε να κάνετε χρήση μιας κρέμας υδροκορτιζόνης που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή. Μην θεραπεύετε το ηλιακό έγκαυμα με προϊόντα που έχουν κατάληξη "-καΐνη" (όπως βενζοκαΐνη), καθώς αυτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ή να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για την λήψη παυσίπονων.

Εξετάστε τη λήψη ασπιρίνης ή ιβουπροφαίνης για να μειώσετε το οίδημα, την ερυθρότητα και τη δυσφορία.

Πίνετε επιπλέον νερό.

Ένα ηλιακό έγκαυμα αντλεί περισσότερο νερό στο δέρμα. Η πόση επιπλέον νερού όταν έχετε ηλιακά εγκαύματα βοηθά στην αποφυγή της αφυδάτωσης.

Εάν το δέρμα σας βγάλει φουσκάλες, αφήστε τις να θεραπευτούν.

Το φουσκωμένο δέρμα σημαίνει ότι έχετε ηλιακό έγκαυμα δευτέρου βαθμού. Δεν πρέπει να ανοίγετε τις φλύκταινες, καθώς αυτές σχηματίζονται για να βοηθήσουν το δέρμα σας να θεραπευτεί και να σας προστατεύσει από τη μόλυνση.

Προστατεύστε το δέρμα που έχει καεί, ιδιαίτερα κατα την διάρκεια της επούλωσης

Φορέστε τα ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Τα υφάσματα με πιο στενή ύφανση λειτουργούν αποτελεσματικότερα, καθώς επιτρέπουν λιγότερο ηλιακό φως και προστατεύουν καλύτερα το δέρμα.

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις λύσεις ηλιακής προστασίας που προσφέρουμε, επικοινωνήστε στο info@farmakiotisfisis.gr ή στο 2310 311 528 – και αν βρίσκεστε στην Θεσσαλονίκη θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε από κοντά, στο Φαρμακείο της Φύσης στην οδό 25ης Μαρτίου 66.

This site uses cookies to give you the best possible user experience.

Accept+Close