Hello visitor
logo
logo
logo
logo
logo
16.06.2018

Γιατί η Εξατομικευμένη Φαρμακευτική Θεραπεία Είναι το Μέλλον και Πως το Εργαστήριό Μας Αλλάζει τον Τρόπο Που οι Ανθρωποι Θεραπεύονται

previous / next

Τι είναι η Εξατομικευμένη Φαρμακευτική Θεραπεία

Πρόκειται για ένα από τα πλέον ανερχόμενα θέματα συζήτησης μεταξύ επαγγελματιών της υγείας και της φαρμακευτικής.

Παρόλα αυτά οι έννοιες και οι ορισμοί, όπως και τα οφέλη που προκύπτουν από την Εξατομικευμένη (ή αλλιώς Προσωποποιημένη) Ιατρική και Φαρμακευτική Θεραπεία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά στην Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί, άλλοι εξαιρετικά τεχνικοί και άλλοι αρκετά απλοϊκοί. Γι’αυτό και εμείς διαλέξαμε έναν ορισμό ο οποίος πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει αρκετά καλά την νέα αυτή τάση και μπορεί να σας βοηθήσει να την κατανοήσετε ακόμα καλύτερα.

Σύμφωνα με τo τελευταίο forum της Ιατρικής Ακαδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Εξατομικευμένη Θεραπεία ορίζεται ως “η θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με βάση τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις ή τεχνικές”.

Πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι της φαρμακευτικής θεραπείας, πρόκειται για την εξατομικευμένη τροποποίηση μιας φαρμακευτικής αγωγής για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των απαραίτητων δραστικών ουσιών από τον οργανισμό μας.

 

Οφέλη της Εξατομικευμένης Φαρμακευτικής Θεραπείας

Η εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπεία αποδεικνύεται ότι παρέχει την ευκαιρία στους ασθενείς και στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να επωφεληθούν από πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες, καθώς και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα με αυτό η κοινωνία κερδίζει μια διευρυμένη ποικιλία εξειδικευμένων  θεραπειών και φαρμακευτικών αγωγών.

Παρότι τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή την ανερχόμενη πρακτική είναι πραγματικά πολυάριθμα, θα θέλαμε να σταθούμε σε ορισμένα από τα πλέον πιο σημαντικά:

 • Οι θεράποντες ιατροί και οι πάροχοι υγείας κατανοούν πολύ καλύτερα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή όπως και ποιές δραστικές ουσίες έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα
 • Οι φαρμακοποιοί αντιλαμβάνονται ακόμα καλύτερα ποιοί συνδυασμοί δραστικών ουσιών θα απαιτηθούν όπως και τι προσαρμογές θα απαιτηθούν στην φαρμακευτική θεραπεία
 • Οι ασθενείς απολαμβάνουν καλύτερα αποτελέσματα και πολλές φορές ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με μια μη αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να κρατήσει καιρό
 • Το κράτος και το εθνικό σύστημα υγείας κερδίζει μέσω της μείωσης των μη αποτελεσματικών ιατρικών και θεραπευτικών δαπανών που επιχορηγεί και επωφελείται από έναν πιο υγιή πληθυσμό, άρα κατ’ επέκταση πιο παραγωγικό και ευτυχή πληθυσμό.

 

Σε ποιούς απευθύνεται η Εξατομικευμένη Φαρμακευτική Θεραπεία & για ποιές ανάγκες

Αν και τα αποτελέσματα της εξατομικευμένης φαρμακευτικής θεραπείας είναι χρήσιμα για όλους τους τύπους ασθενών, υπάρχουν ορισμένες ομάδες του πληθυσμού που βλέπουν πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα και η ζωή τους μπορεί να αλλάξει εντυπωσιακά:

 • Ομάδες του πληθυσμού που το συγκεκριμένο γονιδίωμά τους δεν επιτρέπει σε συγκεκριμένες δραστικές ουσίες να είναι αποτελεσματικές
 • Άνθρωποι με πολύ μεγαλύτερο ή μικρότερο βάρος ή όγκο από τον συνηθισμένο.
 • Άνθρωποι με θέματα κατάποσης ή άλλων συνηθισμένων τύπων δόσης μιας φαρμακευτικής αγωγής
 • Άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες οι θεραπείες των οποίων είναι συνεχείς, σύνθετες και χρονοβόρες.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι πλέον η επιστήμη και η τεχνολογία μας δίνουν την δυνατότητα να διαγνώσουμε και να προσφέρουμε ακόμα πιο προσωποποιημένες μορφές θεραπείας που προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, μας δείχνει ότι στα επόμενα χρόνια οι εξελίξεις θα κινηθούν ακόμα περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως και εμείς.

Από την πλευρά μας, στο Εργαστήριο της Φύσης όχι απλά συμφωνούμε αλλά έμπρακτα επενδύουμε και εξελισσόμαστε συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να προσφέρουμε εξατομικευμένες θεραπευτικές λύσεις κορυφαίων προδιαγραφών για κάθε ανάγκη, πάντα σε απόλυτη συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

Η προσπάθεια αυτή βέβαια, δεν ξεκίνησε πρόσφατα.

 

Η τεχνογνωσία του Φαρμακείου & του Εργαστηρίου της Φύσης (Physis Laboratory)

Για περισσότερα από 70 χρόνια, στο Φαρμακείο της Φύσης συνεργαζόμαστε με την ιατρική κοινότητα και ζούμε τις προκλήσεις των ασθενών τους, όπως και την προσπάθεια που κάνουν για την βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

Η εμπειρία αλλά και η εμμονή μας στο να ψάχνουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς και πελάτες μας, πάντα σε απόλυτη συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, μας οδήγησαν στην αναζήτηση νέων και αποτελεσματικότερων θεραπευτικών μεθόδων.

Από το 1944 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1990 το φαρμακείο μας διέθετε ένα οργανωμένο εργαστήριο, το οποίο παρείχε υπηρεσίες φαρμακευτικών θεραπειών.

Mε τον ερχομό της τρίτης και νεότερης γενιάς φαρμακοποιών της οικογένειας, η ανάγκη για ακόμα πιο οργανωμένες και εξειδικευμένες υποδομές γινόταν ολοένα και πιο αναγκαία.

Το 2000 ιδρύθηκε το Εργαστήριο του Φαρμακείου της Φύσης (Physis Laboratory), στο οποίο πλέον κατέστη δυνατό να εξυπηρετούνται ακόμα περισσότεροι ασθενείς και πάροχοι υγείας, με μια ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά ακόμα και αυτό νιώθαμε ότι δεν είναι αρκετό.

Το όραμά μας ήταν και είναι πολύ μεγαλύτερο.

Γι’ αυτό και το 2010, μέσα στο διάστημα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έζησε η χώρα μας, αποφασίσαμε (μετά από πολλές ξάγρυπνες νύχτες και ατελείωτες συζητήσεις) να προσπαθήσουμε κάτι ακόμα πιο φιλόδοξο.

Θέλαμε να φτιάξουμε το πρώτο ολοκληρωμένο εργαστήριο εκτέλεσης και διανομής εξατομικευμένων αλλά και εναλλακτικών θεραπειών στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουμε όλες και όλους τους ασθενείς της χώρας μας, που δεν μπορούσαν έως τώρα να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικότερες φαρμακευτικές θεραπείες και μεθόδους.

Σήμερα, μετά από πολλά κύματα, το Εργαστήριο του Φαρμακείου της Φύσης (Physis Laboratory) λειτουργεί σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα GPP (Good Preparation Practices), αποτελεί το πρώτο εργαστήριο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά το πρότυπο ISO 9001:2008 και εξυπηρετεί ασθενείς, παρόχους υγείας, καθώς και φαρμακεία σε ολόκληρη την χώρα. Και ειλικρινά, ακόμα νιώθουμε ότι είμαστε στην αρχή.

 

Τι είδους Εξατομικευμένα Προϊόντα & Υπηρεσίες προσφέρει το Εργαστήριο του Φαρμακείου της Φύσης (Physis Laboratory)

Έχοντας επενδύσει σε σύγχρονες υποδομές υψηλής τεχνολογίας καθώς και στην κατάρτιση και στην πιστοποιημένη τεχνογνωσία του προσωπικού μας, είμαστε σε θέση πλέον να προσφέρουμε τις εξής εξατομικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών:

 • Κάψουλες
 • Πόσιμα εναιωρήματα
 • Πόσιμα διαλύματα
 • Κρέμες
 • Αλοιφές
 • Ορθικά ή κολπικά υπόθετα
 • Ρινικά εκνεφώματα (nasal spray)
 • Εκνεφώματα λαιμού
 • Οφθαλμικές σταγόνες (κολλύρια)
 • Κόνεις (powder)

 

Όλα τα σκευάσματα παρασκευάζονται εξ’ ολοκλήρου στο εργαστήριο του φαρμακείου της Φύσης, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες άριστης ποιότητας, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές που αναφέρει ο θεράποντας ιατρός.

Για παράδειγμα, το εργαστήριο μας μπορεί να μετατρέψει ένα σκεύασμα στερεάς μορφής (κάψουλα, δισκίο, σκονάκι) σε σιρόπι (εναιώρημα) για έναν ασθενή με δυσκολίες στην κατάποση (δυσφαγία).

Σε ασθενείς που είναι αλλεργικοί σε συγκεκριμένα έκδοχα μπορεί να γίνει τροποποίηση του θεραπευτικού σχήματος ώστε να παρασκευαστούν φάρμακα χωρίς χρωστικές και συντηρητικά (αλλεργιογόνες ουσίες).

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από το τμήμα των εξατομικευμένων φαρμακευτικών θεραπείων, εξειδικεύεται επίσης στην παρασκευή γαληνικών και ομοιοπαθητικών φαρμάκων, καθώς και φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων, διαθέτοντας τρεις ξεχωριστούς και εξειδικευμένους χώρους με πλήρως ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες (Γαληνικό Εργαστήριο, Ομοιοπαθητικό Εργαστήριο, Αποθήκη Πρώτων Υλών), πλήρως προσβάσιμους στον επισκέπτη.

Σήμερα, το Φαρμακείο της Φύσης προσφέρει, παράλληλα με την φαρμακευτική υποστήριξη της κλασσικής ιατρικής, όλο το φάσμα της εναλλακτικής θεραπείας, και όπως και οι προηγούμενες γενιές του, συνεχίζει να αντιμετωπίζει όσους το επιλέγουν, πρώτα ως φίλους και ασθενείς, και μετά ως πελάτες. 

 

Αν θα θέλατε να μάθετε περισσότερα:

 • Για την εκτέλεση εξατομικευμένης φαρμακευτικής θεραπείας, καθαρά για την περίπτωση σας ή κάποιου δικού σας ανθρώπου
 • Ή γενικότερα για τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες του Εργαστηρίου της Φύσης (Physis Laboratory) και είστε επαγγελματίας στον χώρο της υγείας

 

Στείλτε μας στο info@farmakiotisfisis.gr ή καλέστε μας στο 2310-311528 και θα σας παρέχουμε λεπτομερή ενημέρωση για όλες τις δυνατότητες εκτέλεσης φαρμακευτικών θεραπειών που μπορούμε να σας προσφέρουμε.

*Μπορείτε επίσης να μας στείλετε την συνταγή σας μέσω email, και σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας, να επανέλθουμε άμεσα με την πρόταση εκτέλεσης της εξατομικευμένης θεραπείας σας

This site uses cookies to give you the best possible user experience.

Accept+Close