Hello visitor
12.11.2018

Διαβήτης: Το πρόβλημα της υπογλυκαιμίας και η αντιμετώπιση του

previous / next

Με σωστή φροντίδα, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πολύ κοντά στο φυσιολογικό. Όμως, οι άνθρωποι με τη νόσο πρέπει να είναι προσεκτικοί για τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Η υπογλυκαιμία, ή το υπερβολικά χαμηλό σάκχαρο του αίματος, είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων που μειώνουν τη γλυκόζη.

 

Τι είναι η υπογλυκαιμία και πως προκύπτει

Η υπογλυκαιμία είναι ένα πιθανό πρόβλημα ιδιαίτερα για όσους παίρνουν ινσουλίνη ή αρκετές άλλες φαρμακευτικές αγωγές για τη μείωση της γλυκόζης, συμπεριλαμβανομένων των σουλφονυλουριών ή γλινιδίων, είτε μόνα τους, είτε σε συνδυασμό με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. Η υπογλυκαιμία είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένη στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 από ό, τι σε αυτούς με τύπο 1, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό του ατόμου, όταν συμβαίνει.

Το σάκχαρο του αίματος μπορεί να είναι ασυνήθιστα χαμηλό σε άτομα που παίρνουν υπερβολικά υψηλή δόση φαρμάκου για την ρύθμιση της γλυκόζης, δεν ακολουθούν μια σωστή διατροφή, ξεχνούν ή καθυστερούν 1 γεύμα ή συνδυάζουν όλους τους παραπάνω παράγοντες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα άτομα με διαβήτη καθώς και όσοι ζουν ή εργάζονται μαζί τους, να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, ώστε να μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν πριν γίνει απειλητική για την ζωή του ατόμου.

 

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της υπογλυκαιμίας

Πολλοί γιατροί συσχετίζουν τις υπογλυκαιμικές αντιδράσεις με επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάτω από 60 mg / dL, αλλά είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσουμε το επίπεδο στο οποίο τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας θα επηρεάσουν ένα άτομο, καθώς κάθε άτομο είναι μοναδικό και αντιδρά διαφορετικά.

Για παράδειγμα, το σάκχαρό σας μπορεί να πέσει κάτω από 40 mg / dL χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να αισθάνεται συμπτώματα όταν η γλυκόζη του αίματος πέφτει κάτω από τα 70 mg / dL.

Τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε αρχικά είναι τα παρακάτω:

 • Αύξηση παλμών
 • Εφίδρωση
 • Ανησυχία
 • Ζαλάδα

Υπάρχει και η περίπτωση το άτομο να βρίσκεται σε κατάσταση υπογλυκαιμίας, χωρίς να βιώνει κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνήθως εκπέμπουν συναγερμούς σε πολλά συστήματα οργάνων. Ο εγκέφαλος, ο οποίος βασίζεται στη λειτουργία της γλυκόζης, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στη στέρηση ζάχαρης. Τα πρώτα σημάδια της υπογλυκαιμίας μοιάζουν με εκείνα μιας κρίσης άγχους, επειδή μια μείωση του σακχάρου στο αίμα διεγείρει το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Η επινεφρίνη (γνωστή και ως αδρεναλίνη) εκκρίνεται, προκαλώντας εφίδρωση, νευρικότητα, τρόμο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ζάλη, και συχνά πείνα. Η απελευθέρωση της επινεφρίνης είναι μια από τις απαντήσεις του οργανισμού στην υπογλυκαιμία, όχι μόνο επειδή σας ωθεί να καταναλώσετε φαγητό, αλλά και γιατί προτρέπει το συκώτι σας να παράγει περισσότερη ζάχαρη.

Εάν η υπογλυκαιμία δεν αντιμετωπιστεί ταχέως, μπορεί να επιδεινωθεί και να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, οδηγώντας σε

 • Θολή όραση
 • Ανεπαρκή ομιλία
 • Σύγχυση
 • Συμπτώματα που μοιάζουν με μέθη

 

Αντιμετώπιση της Υπογλυκαιμίας

Αν και είναι αρκετά καλή ιδέα να ελέγξετε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας αν υποψιάζεστε πως έχετε υπογλυκαιμική αντίδραση, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει χρόνος. Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε περίεργα μην το αμελήσετε. Απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό ή μπορείτε να ακολουθήσετε τον κανόνα 15/15, όπως εξηγείται από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ:

Φάτε 15 γραμμάρια υδατανθράκων και περιμένετε 15 λεπτά. Τα παρακάτω τρόφιμα σας παρέχουν περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων:

 • 3 δισκία γλυκόζης
 • Μισό φλιτζάνι χυμού φρούτων ή κανονικής σόδας(όχι διαίτης)
 • Ένα ποτήρι γάλα
 • 6 ή 7 σκληρές καραμέλες
 • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες
 • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Μετά την κατανάλωση του υδατάνθρακα, περιμένετε περίπου 15 λεπτά για να εισέλθει στο αίμα σας η ζάχαρη. Εάν δεν αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε 15 λεπτά, μπορείτε να καταναλώσετε περισσότερους υδατάνθρακες, αφού βέβαια πρώτα ελέγξετε το σάκχαρό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχει έρθει σε ασφαλές εύρος.

 

Αν δείτε πως εκδηλώνονται έντονα συμπτώματα ή έχετε και άλλα προβλήματα υγείας, μην περιμένετε. Επισκεφθείτε άμεσα το νοσοκομείο ή τον θεράποντα ιατρό.

 

Στο Φαρμακείο της Φύσης, πάντα σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, παρέχουμε εξατομικευμένες φαρμακευτικές αγωγές για διαβητικούς. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να μας καλέσετε στο 2310 311 528 ή να περάσετε από το κατάστημα μας που βρίσκεται 25ης Μαρτίου 66, στην Θεσσαλονίκη.

Bibliography

This site uses cookies to give you the best possible user experience.

Accept+Close