Hello visitor
logo
logo
logo
logo
logo
09.08.2019

Αιματοκρίτης: Τι είναι, εύρος τιμών & αίτια-συμπτώματα

previous / next

Τι είναι ο Αιματοκρίτης

Ο αιματοκρίτης είναι η αναλογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων ανά μονάδα όγκου στο αίμα, δηλώνει δηλαδή πόσο πυκνό είναι το αίμα. Ο αιματοκρίτης αποτελεί έναν από τους βασικούς δείκτες μέτρησης της υγείας του ανθρώπου, αφού οι τιμές του μπορεί να δείχνουν την κατάσταση ενυδάτωσης του ατόμου, πιθανή απώλεια αίματος, την ύπαρξη αναιμίας και την μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα.

Για τον υπολογισμό του αιματοκρίτη γίνεται γενική αιματολογική εξέταση με ενδοφλέβια λήψη αίματος και ανάλυση με ειδικό εξοπλισμό. Σε συνδυασμό με την τιμή της αιμοσφαιρίνης, μπορεί με βεβαιότητα να διαπιστωθεί η αναιμία. Κατά κύριο λόγο ο χαμηλός αιματοκρίτης οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Πριν πάτε να δώσετε αίμα για εθελοντισμό είτε για κάποιον που έχει ανάγκη, θα πρέπει η τιμή του αιματοκρίτης σας να είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.

 

Φυσιολογικές Τιμές 

Η τιμή του αιματοκρίτη εκφράζεται σε ποσοστό και διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Τα φυσιολογικά επίπεδα για τους άντρες είναι 40%-52% ενώ για τις γυναίκες 36%-48%. Κατά τη διάρκεια της κύησης το εύρος τιμής του αιματοκρίτη ξεκινά από το 30% το οποίο οφείλεται στον αυξημένο όγκο του αίματος που φυσιολογικά έχουν οι έγκυες.

Σε περίπτωση που ζείτε σε περιοχή με μεγάλο υψόμετρο το εύρος των τιμών είναι αυξημένο, 45%-46% για τους άνδρες και 41-56% για τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει διότι σε μεγαλύτερα υψόμετρα υπάρχει μειωμένη συγκέντρωση οξυγόνου και χρειαζόμαστε περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια για την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Επίσης σε ηλικιωμένα άτομα τα επίπεδα είναι αρκετά μειωμένα. 

 

Αυξημένος Αιματοκρίτης: Αίτια και Συμπτώματα

Η πεποίθηση ότι ο υψηλός αιματοκρίτης είναι δείγμα καλής υγείας και αντοχής είναι λανθασμένη. Οι παροδικές υψηλές τιμές οφείλονται συνήθως σε αφυδάτωση του οργανισμού, αφού μειώνεται ο όγκος του αίματος και επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από την απαιτούμενη πρόσληψη υγρών. 

Σπανιότερα ο αυξημένος αιματοκρίτης οφείλεται σε ερυθραιμία, τον αυξημένο αριθμό ερυθροκυττάρων. Η παραγωγή των ερυθροκυττάρων γίνεται στο μυελό των οστών, οπότε η αυξηση μπορεί να προκαλείται από κάποιο πρόβλημα στο μυελό των οστών είτε από κάποια δυσλειτουργία στην πνευματική λειτουργία, μιας και τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Εάν τα επίπεδα του αιματοκρίτη παραμένουν μονίμως αυξημένα, τότε πρέπει να γίνει διερεύνηση των αιτιών από το θεράποντα ιατρό σας.  

Η ερυθραιμία, όταν το αίμα είναι πολύ πυκνό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί πιο εύκολα να σχηματιστεί θρόμβος που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με ποσοστό αιματοκρίτη άνω του 50. Επίσης, αυξάνεται και ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί όταν το αίμα είναι πυκνό, τότε η ινσουλίνη δεν μπορεί να μεταφέρει εύκολα τη γλυκόζη στα κύτταρα με αποτέλεσμα το υψηλό ζάχαρο.

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα του οργανισμού που προδίδουν υψηλά επίπεδα του αιματοκρίτη. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Κυάνωση στο δέρμα

 • Ζαλάδες και κεφαλαλγίες

 • Παραισθήσεις

 • Κνησμός

 • Θρομβώσεις

 • Αιμορραγίες

 • Δερματικά έλκη

 • Διαταραχές όρασης

 

 Χαμηλός Αιματοκρίτης: Αίτια και Συμπτώματα

Ο χαμηλός αιματοκρίτης δηλώνει τον μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και την δυσκολία μεταφοράς οξυγόνο στον οργανισμό, τα οποίο υποδηλώνει την ύπαρξη αναιμίας. Συμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το συχνότερο αίτιο της αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου, δηλαδή ο χαμηλός αιματοκρίτης, με μεγαλύτερο κίνδυνο να διατρέχουν οι έγκυες και τα παιδιά. 

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου για του άνδρες ειναι 10mg και για τις γυναίκες 15mg. ‘Οταν ο οργανισμός έχει έλλειψη σιδήρου τότε παρατηρούνται ζαλάδες, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία και λιποθυμικές τάσεις. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η εύκολη κόπωση στην διεκπεραίωση των καθημερινών εργασιών.

Τα αίτια του χαμηλου αιματοκρίτη και κατ επέκταση της αναιμίας ποικίλουν και αφορούν την καταστροφή και την μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αυξημένη απώλεια αίματος κυρίως από την γαστρεντερική οδό. 

Τα συχνότερα συμπτώματα που μαρτυρούν δυσλειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι τα εξής:

 • Αιμορραγίες

 • Υποσιτισμός

 • Ορμονικές διαταραχές

 • Εγκυμοσύνη

 • Παθήσεις μυελού των οστών

 • Υπερκατανάλωση υγρών

 

Σωστή Διατροφή για φυσιολογικό αιματοκρίτη

Για την αύξηση του αιματοκρίτη, πρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Κάποιες τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι:

 • Το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά και το συκώτι περιέχουν αιμικό σίδηρο, το οποίο απορροφάται ευκολότερα.

 • Τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, τα όσπρια και τα αποξηραμένα φρούτα έχουν ποσότητα σιδήρου αλλά για την καλύτερη απορρόφηση του συνδυάστε τα με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πιπεριές και πορτοκάλι.

 • Τα δημητριακά, το ταχίνι και το σουσάμι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο. 

 

Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, διότι το ασβέστιο μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Παράλληλα η αυξημένη κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών δεν βοηθά στην απορρόφηση του.

 

Αν υποφέρετε από χαμηλό αιματοκρίτη, μπορείτε να μας καλέσετε στο 2310311528 ή να μας επισκεφθείτε στην διεύθυνση 25ης Μαρτίου 66, ώστε σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό να βρούμε την λύση που θα αναβαθμίση των ποιότητα ζωής σας.

This site uses cookies to give you the best possible user experience.

Accept+Close