Καλωσ ηρθατε




15.05.2019

Καρότο: Τι είναι και ποιες οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου του

προηγούμενο / επόμενο

Τι είναι το Καρότο

Το Καρότο (Daucus Carota Sativa) είναι φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Απιιδών (Apiaceae) και στο γένος Δαύκος (Daucus), το οποίο απαριθμεί συνολικά περίπου 25 είδη. Είναι μονοετές ή διετές φυτό και απαντάται στις περιοχές της Μεσογείου και την Νοτιοδυτική Ασία. Σπανιότερα συναντάται στην τροπική Αφρική, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και την Αμερική.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στην φυτοκομία αποκαλύπτουν ότι το Καρότο δεν είχε εξέχουσα σημασία σαν βρώσιμο λαχανικό στους αρχαίους πολιτισμούς της Ασίας, της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Στην Αρχαία Ελλάδα το Καρότο χρησιμοποιούνταν κατα κόρον ως φαρμακευτικό βότανο, γι’ αυτό και δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για την βελτίωση της γεύσης της ρίζας του άγριου φυτού.

Η πρώτη ξεκάθαρη ιστορική αναφορά στο καρότο προέρχεται από τις Αραβικές χώρες μετά την εξάπλωση του Μωαμεθανισμού. Οι Πέρσες ήρθαν σε επαφή με το Καρότο, όπως το ξέρουμε σήμερα, τον 10ο αιώνα μ.Χ. Στην Ευρώπη το Καρότο διαδόθηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. στην Ισπανία, αργότερα στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία και μετέπειτα στην Αγγλία.

Το Καρότο είχε δύο ποικιλίες, με τη μια να έχει κόκκινη, εύγευστη και ζουμερή ρίζα ενώ η άλλη πρασινοκίτρινη, σκληρή και λιγότερο γευστική ρίζα. Στην Βαβυλωνία, το Καρότο καλλιεργούνταν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες καθώς αυτός ο καιρός έκανε την ρίζα τρυφερή και εύγευστη. Τα Καρότα τα κατανάλωναν σε συνδυασμό με ξύδι, αλάτι, ελαιόλαδο και συγκεκριμένα λαχανικά και δημητριακά. Λέγεται ότι ο απλός λαός τα κατανάλωνε αντί για ψωμί.

Το Καρότο στις μέρες μας έχει ευρεία χρήση στην μαγειρική καθώς προστίθεται σχεδόν σε όλα τα κρύα και ζεστά πιάτα. Καταναλώνεται ωμό σε σαλάτες, χυμούς ή και σκέτο σαν σνακ. Προστίθεται σε σούπες και γενικά όλα τα μαγειρευτά φαγητά και χρησιμοποιείται ευρέως στην ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού και κέικ.

Τα Καρότα προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία χάρη στα αντιοξειδωτικά τους και βοηθούν τον οργανισμό να παράγει περισσότερη μελανίνη, η οποία συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και προστατεύουν τα μάτια χάρη στα καροτενοειδή που περιέχουν.

Το φυτικό έλαιο Καρότο παράγεται παράγεται από εμποτισμό φρέσκου χυμού καρότου σε βιολογικό σησαμέλαιο.Το φυτικό έλαιο Καρότο έχει αντιοξειδωτικές, αναπλαστικές, επουλωτικές και αντιγηραντικές, οι οποίες του χαριζουν την πολυχρηστικότητα και την μοναδικότητά του.

 

Το Φυτικό έλαιο Καρότο και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το Καροτέλαιο έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση και μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτή καταναλώνοντάς το ώμό. Για το καλοκαίρι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν λοσιόν αυτομαυρίσματος καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτένιο, το οποίο του χαρίζει και το μοναδικό του χρώμα. Συνίσταται να προσέξετε, ώστε να εφαρμόσετε ομοιόμορφα το Καροτέλαιο στην επιδερμίδα, καθώς οι περιοχές όπου έχει κατανεμηθεί μεγαλύτερη ποσότητα ενδέχεται να χρωματιστούν πιο έντονα.

Το Καροτέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά την έκθεση στον ήλιο για να περιποιηθεί την επιδερμίδα αλλά και τα μαλλιά σας. Έχει αναπλαστικές και επουλωτικές ιδιότητες που το καθιστούν ιδανικό για την αποκατάσταση της επιδερμίδας μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα Καροτέλαιου στην κρέμα νυκτός σας για να επωφεληθείτε από τις αντιγηραντικές ιδιότητές του αλλά να αποφύγετε το χρώμα του.

Το Φυτικό έλαιο Καρότο έχει πολλαπλές ιδιότητες και ποικίλα οφέλη. Πιο αναλυτικά:

  • Είναι βρώσιμο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Α και μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες ή σούπες.

  • Έχει ευρεία χρήση σε προϊόντα καλλυντικής περιποίησης όπως και σε προϊόντα after sun.

  • Οι αναπλαστικές, επουλωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό για την περιποίηση της ταλαιπωρημένης επιδερμίδας.

  • Το δέρμα αποκτά λάμψη και ελαστικότητα και οι ρυτίδες μειώνονται.

  • Το Καροτέλαιο είναι κατάλληλο και για την επανόρθωση και αναζωογόνηση των ταλαιπωρημένων μαλλιών.

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Φυτικό έλαιο Καρότο, καλέστε μας στο 2310 311 528 ή επισκεφθείτε μας στο φυσικό μας κατάστημα, 25ης Μαρτίου 66 στην Θεσσαλονίκη.

 

 

This site uses cookies to give you the best possible user experience.

Accept+Close